Strona główna Centrum Kultury i Filmu Przejdź do strony Biblioteki Suskiej
Wydarzenia

Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!

Dramat / Romans Od 13 lat / Belgia, Francja (2024)

Premiera

30 sierpnia 2024

Reżyseria

Anh Hung Tran

Scenariusz

Anh Hung Tran, Marcel Rouff

Obsada

Benoit Magimel, Emmanuel Salinger, Juliette Binoche

Bilet normalny - 18zł

Bilet ulgowy - 15 zł

Bilet grupowy(dostępny w kasie CKiF dla grupy 15 osób+) - 13zł/os

Bilet KDR(dostępny w kasie CKiF po okazaniu karty dużej rodziny) - 15zł/os

Bilet nieodpłatny przysługuje dzieciom do lat 3 niezajmującym samodzielnego miejsca.